#GeTillbaka - Lyfter unga förebilder

Nyheter

#GeTillbaka - Stipendiater 2019

Årets stipendiater i #GeTillbaka heter Hamza Qadoumi och Assiye Süer. Vinnarna fick ta emot sina pris under en galakväll i Blå hallen, i publiken satt bland annat Prins Daniel. Pristagarna imponerade stort på juryn genom att visa en förmåga att kunna omsätta storartade visioner till realiserbara projekt.

Assiye Süer från Göteborg är rymdexpert och bloggare som satsar på att skapa nya och förbättra existerande produkter med hjälp av rymdteknik genom sitt företag Swedish Space Technologies.

− Mitt mål är att bli störst i Sverige. Det här priset är ett viktigt steg på vägen, sa en mycket rörd pristagare från scenen i Stockholms stadshus.

Hon har tidigare vunnit innovationspriset SKAPA i kategorin för unga innovationer, lärt unga om rymden i tv-programmet Hjärnkontoret och grundat förbundet Astronomisk Ungdom, en förening för ungdomar som gillar rymden som nu vuxit till det största nätverket i Sverige.

Hamza Qadoumi driver företaget Ecobloom som utvecklar intelligenta växthus för hushåll med målet att utbilda folk inom hållbar odling. De har bland annat lanserat en kickstarter-kampanj för produkten ”Ecogarden”, ett akvaponiskt växthus i miniatyrformat. I den helt appstyrda och kompakta odlingsboxen, cirkuleras vatten mellan växt och fisk i ett komplett ekosystem.

− Det här priset betyder oerhört mycket. Vi vill att flera ska förstå potentialen i urbana odlingar. Det här priset gör att vi kan utbilda fler fortare, berättar Hamza Qadoumi från scen.

Hamza och hans team började som en del av KTH:s innovationsprogram. De vill ge alla möjlighet att odla örter och grönsaker i ett ekologiskt, klimatsmart system i sitt eget hem. Affärsidén bidrar till att minska långa transporter och vattenmängden som används vid vanlig odling. Tidigare i år utsågs han till ”Sveriges Studententreprenör 2019” av Tillväxtverket och Entreprenörskapsforum.

Båda stipendiaterna uppmärksammandes tidigare i år på Tidningen Företagarens årliga lista “103 unga idéer” som lyfter fram nytänkande unga entreprenörer.

De fick mottaga sina prischeckar av prisutdelarna Cadi Costivana, partneransvarig på SJ samt initiativtagaren Nils Engvall, marknadschef på Wasabi Web.

Emma Ekstrand fotade bilderna på Årets Företagare. Bilden på Assiye från Tidningen Företagaren är fotad av Per & Per.

#GeTillbaka delas ut av Företagarna, SJ och den digitala byrån Wasabi Web i syfte att uppmärksamma Sveriges duktiga unga ledare, förebilder och entreprenörer som via sitt företag eller projekt är förebilder för ungt entreprenörskap och hållbarhet.

Stipendiaterna utses av en jury bestående av framstående personer från organisationer och företag. Vinnarna får 25 000 kronor var samt ett års fria resor från prispartnern SJ.

Om #GeTillbaka
Ett välgörenhetsinitiativ från digitala byrån Wasabi Web som startades 2015. I egenskap som ung entreprenör har grundaren Nils skapat ett stipendium tillsammans med olika partners för att främja entreprenörsskap bland unga. 2017 blev projektet nationellt och arrangeras tillsammans med Företagarna.

Tidigare projekt via #GeTillbaka är:
– Stipendiet ”Årets Unga programmerare” med Förbundet för unga forskare.
– Stipendiet ”Årets UF-Företagare” med Ung Företagsamhet.
– ”Stipendiet för unga företagare i Sverige” med Företagarna

Artiklar

Stipendiet delas ut av

Tack för din röst! Något blev fel! Du har redan röstat.

Nu håller vi tummarna för att din favorit i #GeTillbaka vinner tävlingen!

Testa att rösta igen, rösten räknas enbart om du delar inlägget på Facebook.

Du kan bara rösta en gång!