#GeTillbaka - Stipendier för unga förebilder i Sverige

Finalist 2020

emma-och-amelia

Emma och Amelia – Vegansk matlåda

Finalist

Vi (Emma och Amelia) är två Uppsalastudenter och tvillingsystrar som sedan cirka 3 år tillbaka driver instagramkontot @veganskmatlada och tillhörande hemsida, företag och facebooksida med målet att inspirera till mer hållbart ätande och leverne. Detta gör vi genom att erbjuda recept på gott, växtbaserad mat som passar kanonbra ha i matlådan till plugget eller jobbet. Dessutom delar vi mycket inspiration om hållbart mode, minskat matsvinn och klimatsmart resande. Vi båda läser sista året på civilingenjörsutbildningar vid  Uppsala Universitet och vill i framtiden verka för hållbarhet inom våra respektive områden (energi & life science). Under 2019 blev vi utsedda till Sveriges klimatsmartaste studenter, 2 av 33 hållbarhetstalanger under 33 och fick ta emot Djurens Rätts hederspris för vårt sätt att utnyttja våra digitala plattformar på ett smart sätt för att sprida ordet om veganism och djurrätt.

Vi startade vegansk matlåda helt ovetandes om att det i framtiden skulle växa och att kanalen vintern 2020 skulle inspirera nästan 40 tusen människor! Vårt engagemang och vår kunskap har verkligen växt tillsammans med kontot och idag omfattas vår verksamhet förutom digitalt content även av föreläsningar (som vi hållit i bland andra Sveriges riksdag och Uppsala universitet), kokboksförfattande och mäss-och paneldeltagande! De senaste åren har vi växt snabbt och vi bubblar av idér för hur vi kan ta vegansk matlåda till nästa nivå. 

Våra senaste lokala projekt är att vi tillsammans med Uppsala kommun och Klimatlätt varit del i kampanjen kring appen Svalna, med målet att få ned Uppsalabornas klimatavtryck. Vi har också lagat mat och deltagit i ett panelsamtal om hållbar mat med Klimatlätt och Naturskyddsföreningen, hållit en föreläsning om social media marketing på Drivhuset och en om klimatsmart studentmat på Uppsala Universitet. 

Vårt framgångsrecept? Att leva som vi lär, inkludera alla och statuera exempel på att en, genom att leva ett hållbart liv, faktiskt kan addera ett mervärde istället för att fokusera på förlusterna!

Länk till instagram

Röstningen sker via Facebook. Tänk på att acceptera pop-ups för att kunna rösta.
maryamarfaoui

Maryam Arfaoui – Juridikbanken

emma-och-amelia

Emma och Amelia – Vegansk matlåda

wafa-wafai

Wafa Wafai

#GeTillbaka arrangeras av:

Delas ut av:

Tack för din röst! Något blev fel! Du har redan röstat.

Nu håller vi tummarna för att din favorit i #GeTillbaka vinner tävlingen!

Testa att rösta igen, rösten räknas enbart om du delar inlägget på Facebook.

Du kan bara rösta en gång!