#GeTillbaka - Stipendier för unga förebilder i Sverige

Finalist 2020

Philip Mårtensson

Philip Mårtensson

Finalist

Jag, Philip Mårtensson, fastnade i ett långvarigt spelmissbruk, där skulder och ångest var min vardag under flera års tid. Därför vill jag idag belysa vad spel om pengar faktiskt innebär och hur det ter sig i vårt samhälle. Att spelmarknaden tar sitt ansvar för att skydda våra konsumenter är en utopi. Konsumenter tillåts spela bort hela sin egendom utan åtgärder. Förändring är ett måste och jag ska påverka spelrörelsen i rätt riktning. Att ta ansvar för de problem som spelbolagen skapar är för mig en självklarhet.

Genom att sprida information om spel och spelmissbruk, så strävar jag efter att andra personer ska få en djupare förståelse för att spel om pengar kan vara farligt för det personliga välmåendet.

Motivering: Mitt liv kantades under fyra års tid av svek och ångest. Ärligt talat fanns det inte en dag som inte gick ut på spel. Livet var minst sagt som en enda lång bonus av fria spins och gratis pengar, där bankkontot ständigt präglades av tomhet. Jakten på pengar och kicken av nästa spel resulterade i lån och krediter som inte gick att betala tillbaka. Tillslut blev det för mycket skulder att hantera. Då livet kräver att du har en inkomst för att kunna försörja dig själv var det kanske inte så konstigt att jag var en av många som också försökte ta mitt liv. Under sommaren 2016, drabbades jag av en akut alkoholförgiftning följt av ett nytt försök där jag tände eld på mig själv. Liggandes på sjukhus i en månad med smärtan av brännskador får en att tänka och sätta mycket perspektiv på vad livet faktiskt innebär. På något sätt blev detta vändpunkt i mitt dåvarande miserabla liv.

Idag har jag förändrat mitt liv på alla punkter och ser numera möjligheter. Men missbruk är mer än bara att må bra. Jag tänker fortfarande på problem som varit och ser ner på mig sig själv i långvariga depressioner, som jag tyvärr få acceptera. Marknaden ser mig som en guldkund och bokstavligen matar ut bonusar. Det finns ett aktivt val för alla människor att vilja förändra sitt liv som missbrukare till att bli spelfri men spel om pengar medför konsekvenser som samhället inte tagit i beaktning.  Det råder en väldigt stor okunskap kring spel om pengar. Jag startade Betless för att förändra spelrörelsen i rätt riktning och nu börjar det ge resultat. Det måste byggas en medvetenhet kring våra spelvanor. Nollvision mot spelmissbruk är ett måste.

Redan nu har mitt arbete börjat ge resultat, jag har bland annat fått träffa Jakob Vastamäki även känd som 1000triss för att dela min historia om missbrukets mörka baksida. Jag har även fått möjligheten att föreläsa för hockeylagen Malmö Redhawks, Rögle BK och IK Pantern.

Alice Moradian

Alice Moradian

Allen Mohammadi

Allen Mohammadi

Emma Ivarsson

Emma Ivarsson

henning

Henning Gillberg

Jessica Lehmussaari

Jessica Lehmussaari

Martina Kaski

Martina Kaski

Mathias Brännkärr

Mathias Brännkärr

Matilda Andersson

Matilda Andersson

Matilda Kong

Matilda Kong

unnamed

Monica Tesanovic

Philip Mårtensson

Philip Mårtensson

#GeTillbaka arrangeras av:

Delas ut av:

Tack för din röst! Något blev fel! Du har redan röstat.

Nu håller vi tummarna för att din favorit i #GeTillbaka vinner tävlingen!

Testa att rösta igen, rösten räknas enbart om du delar inlägget på Facebook.

Du kan bara rösta en gång!