#GeTillbaka - Stipendier för unga förebilder i Sverige

Finalist 2020

portratt-bild

Jonatan Persson

Helios Innovations

När jag var 16 år gammal och låg hemma i soffan fick jag en fick en ide till en ny avsaltningsteknik. Under mitt andra gymnasieår startade jag UF-företaget Helios Innovations och utvecklade en ny avsaltningsteknik som kan rena havsvatten med hjälp av restvärme från tunga industrier. Genom att använda restvärme som energikälla kan vi drastiskt minska kostnaderna för avsaltning och rena havsvatten flera gånger billigare än kommunalt kranvatten.

Jag skulle beskriva mig själv som en driven problemlösare som älskar utmaningar och tävlingar. När jag var yngre ville jag bli forskare men sedan UF-året 2017 har mitt hjärta brunnit starkast för entreprenörskap. Därför är jag engagerad både som styrelseledamot och föreläsare för Ung Företagsamhet med målet att inspirera andra ungdomar att våga förverkliga sina idéer. Samtidigt finns kärleken till vetenskap kvar i mig och jag har bland annat representerat Sverige internationellt i några av världens största forskningstävlingar som medlem i svenska forskningslandslaget 2019.

Idag har mitt företag Helios Innovations konstruerat en fullskalig pilotanläggning som ska kunna rena 50.000 liter vatten varje dygn. Denna pilotanläggning är klar att testas från och med början av september och ambitionen är att kunna introducera kommersiella avsaltningsmoduler på marknaden under 2021-2022.

Min dröm är att Helios Innovations ska vara en drivande kraft att klimatsäkra vårt samhälle från vattenbrist. Genom att göra industrier självförsörjande kan Helios spara enorma mängder vatten för samhället. Parallellt med industriell avsaltning planerar vi att lansera soldrivna avsaltningsmoduler i framtiden som kommer låta oss rena vatten åt miljontals människor världen över.

Länk till hemsida

Röstningen sker via Facebook. Tänk på att acceptera pop-ups för att kunna rösta.
img-2161

Amal Said

portratt-bild

Jonatan Persson

kn

Kassim Nagwere

#GeTillbaka arrangeras av:

Delas ut av:

Tack för din röst! Något blev fel! Du har redan röstat.

Nu håller vi tummarna för att din favorit i #GeTillbaka vinner tävlingen!

Testa att rösta igen, rösten räknas enbart om du delar inlägget på Facebook.

Du kan bara rösta en gång!